ຜັກຫອມເປ

ສະບາຍດີ ອາຫານລາວວັນນີ້ ຂໍນຳສະເໜີ ຜັກຫອມເປ


 


ການນຳໃຊ້
ອາຫານ
ສີນຄ້າ
ພືດເປັນຢາ
ຊື່ວິທະຍາສາດ / ຕະກຸນ
Eryngium foetidum L. / Apiaceae
ຊື່ພ້ອງ
Eryngium foetidum Walter
Eryngium foetidum f. comosum Urb.
Eryngium foetidum f. nudum H.Wolff
ຊື່ອື່ນ
ລາວ: ຫອມເປ, ຫອມເທດ.
ໄທ: ຜັກຊີຝຣັ່ງ ( ທົ່ວໄປ ), ຜັກຊີດອຍ, ຜັກຈີດອຍ, ຜັກຈີຝຣັ່ງ, ຫອມປ້ອມກຸລາ, ຫອມປ້ອມກູລວາ, ຫອມປ້ອມເປີ້
ບັນຍາຍລັກສະນະພືດສາດ

+ ລຳຕົ້ນ: ເປັນລຳຕົ້ນ ຫຼື ເຫງົ້າໃຕ້ດິນ ແລະ ອາດຢູ່ເໜືອດິນເລັກນ້ອຍ. 

+ ຮາກ: ເປັນລະບົບຮາກແກ້ວ, ມີຮາກຝອຍແຕກຍ່ອຍອອກຮອບໆ. 

+ ໃບ: ແທງອອກຈາກເຫງົ້າທີ່ເປັນລຳຕົ້ນລຽນວຽນຮອບເຫງົ້າແໜ້ນເປັນຈຸກ, ກ້ານໃບມີລັກສະນະສັ້ນ ຍາວ 0.5–1 ຊັງຕີແມັດ. ໃບຮູບໄຂ່-ຂອບຂະໜານ, ກວ້າງ 1–4 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ຍາວ 5–35 ຊັງຕີແມັດ. ປາຍໃບແຫຼມ, ຂອບໃບແຂ້ວເລື້ອຍ, ແຂງກະດ້າງ, ໃບອ່ອນມີສີຂຽວສົດ ເມື່ອແກ່ມີສີຂຽວເຂັ້ມ. 

+ ດອກ: ເກີດຢູ່ປາຍຍອດເຄີ່ງກາງຂອງລຳຕົ້ນ, ມີກ້ານດອກແຂງຍາວ 10–30 ຊັງຕີແມັດ, ໃບປະດັບຢູ່ກ້ານດອກ ຮູບຫອກ. ກາບດອກສີຂຽວ 5 ກາບ, ຮູບຂະໜານແກມຮູບໄຂ່ ຍາວປະມານ 0.5–0.75 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ມີກາບດອກ 5–7 ກາບ, ສີຂາວ. ດອກມີດອກຍ່ອຍຈຳນວນຫຼາຍເປັນດອກສົມບູນເພດ, ມີເກສອນເພດຜູ້ 5 ອັນ, ກ້ານຊູເກສອນສີຂາວ, ເກສອນເພດແມ່ເປັນເສັ້ນກົມ 2 ເສັ້ນ, ບໍ່ມີຖານເກສອນ. 

+ ໝາກ: ມີຂະໜາດ 1.5 x 0.75 ມີນລີແມັດ, ເມື່ອແກ່ ແລະ ແຫ້ງ ຈະແຕກອອກເປັນ 2 ປ່ຽງ, ແຕ່ລະປ່ຽງຈະມີແກ່ນດ້ານໃນຈຳນວນຫຼາຍ.



ການນຳໃຊ້

+ ໃບ ແລະ ຊໍ່ດອກ ຮັບປະທານເປັນຜັກສົດ ຫຼື ຊອຍເພື່ອປຸງຣົດຊາດອາຫານ. 

+ທາງດ້ານຢາ ໃບ ຫຼື ລຳຕົ້ນນັ້ນ ຕຳແລ້ວທາ ແກ້ອາການອັກເສບຂອງພິດງູ, ແມງເງົາ, ຂີ້ເຂັບ ແລະ ແມງໄມ້ມີພິດ, ນ້ຳມັນລະເຫີຍທີ່ກັ່ນຈາກກີ່ງ ແລະ ໃບ ຊ່ວຍບຳລຸງຫົວໃຈ ແກ້ເປັນລົມໜ້າມືດຕາລາຍ. 

ความคิดเห็น

โพสต์ยอดนิยมจากบล็อกนี้